Bok-Viktor

Politiska knutenLars Furuland (1928-2009) var professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet. År 2009, strax innan han avled, utgav han memoarerna Mina dagsverken. I kapitlet ”Några uppsalaoriginal” berättar han följande om Bok-Viktor.

”Slutligen bör även Bok-Viktor, Viktor Persson (1918-2000), införas i en skildring av uppsalaoriginal. Han var son till professor Axel W. Persson, den världsberömde uppsalaarkeologen. Sonen Viktor visade tidigt excentriska drag, vilket fadern (enligt skvallret) sökt bemöta genom att skänka honom ett antikvariat vid Drottninggatan nära Politiska knuten, kallat Bok-Fenix, att försörja sig på. Här blev oordningen med tiden maximal. Bokhögarna växte sig manshöga och en hel del kunder valde att bli stående innanför dörren med sina önskningar, medan Bok-Viktor letade efter sällsyntheterna i sina travar. Men tillströmningen av köpare var god och även jag gjorde många ‘fynd’ hos Bok-Viktor. Och det var på detta antikvariat, som jag 1961 mötte Sigvard Cederroth, min bäste uppsalavän.

Bok-Viktor gav på eget förlag ut en del skämtböcker och annan kuriosa i miniformat under åren 1963-75. Bästsäljaren från hans förlag var Svenska invektiv (1963), en svordomsförteckning som under tre år såldes i sju upplagor. Viktor Persson gillade att gå på nationsfester, främst ‘skutten’ som hade billig entré. Av miljöpartisten Birger Schlaugs blogg framgår att det smått klassiska uttrycket ‘Åsa-Nisse-marxister’ eventuellt kan tillskrivas Bok-Viktor i Uppsala. En uppgift på en annan blogg om att hans gravsten hade formen av en uppslagen bok förde mig till Uppsala gamla kyrkogård. Detta har jag fått bekräftat genom besök vid graven.

Bok-Viktors antikvariat, som varit en samlingspunkt för oss bokvänner, försvann genom en eldsvåda och ersättningsbutiken på Skolgatan låg alldeles för långt från stans dåvarande centrum för att kunna fylla uppgiften som träffpunkt.” (s. 91-92)

I Tidningen VI av den 28 februari 2006 för man ett samtal om arbetarlitteratur. En av samtalsdeltagarna, professor Lars Furuland, säger:

Bra exempel [på modern arbetarlitteratur] är Peter Birro, Jonas Hassen Khemiri och Mohamed Omar. Och det är samma sak där. Det är underifrånperspektivet som är det viktiga.

Jag kan skryta med att ha skakat hand med Bok-Viktor, den vänlige farbrorn med det stökiga antikvariatet. Då var det beläget vid hörnet Skolgatan/Rundelsgränd. Men jag var för liten för att föra en konversation. Som tolvåring hade jag gått dit för att söka böcker med illustrationer på soldat-uniformer. Jag måste ju veta hur jag skulle måla mina tennsoldater. Men det var omöjligt att hitta i den dammiga labyrinten. De höga hyllorna knarrade olycksbådande. Hade en av dem tippat över mig hade ni inte fått läsa dessa rader i dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: